Halloween


Halloween i Sverige är ett modernt fenomen. Det var på 1990-talet som svenskarna började anamma den amerikanska högtiden, som faktiskt har sitt ursprung från Irland. 

På Irland för länge sedan brukade man skära ut olika grönsaker under skördetiden och använda som lyktor i höstmörkret. Framförallt pumpor som gav ett varmt sken i de mörka höstkvällarna. Både barn och vuxna brukade gömma sig bakom dem och skrämmas. Längre fram i tiden började traditionen med att skära ut pumporna likt skrämmande ansikten. 

I Sverige har vi alltid firat alla helgons dag som sammanfaller ungefär med Halloween men det är olika högtider även om det finns gemensamma nämnare. Alla helgons dag är en tradition i Sverige då vi minns alla nära och kära som inte finns med oss längre. Man åker ut till gravstenar och lunder för att tända ljus och minnas tillsammans. 

Att karva pumpa har blivit av en tradition bland barnen idag. Man kan faktiskt spara pumpornas frön och fixa egna snacks fyllda av nyttigheter! Skölj de noggrant och skala bort höljet. Rosta dem i ugnen på 180 grader tills en härlig nötig doft sprider sig. Fröna är färdiga när de börjar få lite gyllenbrun färg. Salta efter egen smak. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *