Ekorre, ekorre, viftar på sin svans…


Ekorren är ett vanligt förekommande djur i våra skogar och de flesta har nog sett en ekorre klättra förbi i rasande takt bland grantopparna.

Ekorrens anatomi är uppbyggd för att vara en bra klättrare. Den har spetsiga böjda klor för att kunna ta fäste och hela dess fot kan vridas 180 grader för att få fäste när den klättrar ner för trädstammarna.

Ögonen på ekorren är placerade högt upp och långt bak på huvudet för att den snabbt ska kunna upptäcka rovdjur som anfaller bakifrån eller uppifrån. En Ekorre har dessutom färgseende och anses ha den bästa synen bland gnagarna.

Visan ”Ekorre, ekorre, viftar på sin svans, plockar upp en hasselnöt….” känner de flesta till. Men visste du att ekorren viftar på svansen för att signalera till andra och för att hålla balansen. Svansen används även som skydd när ekorren äter, då viker den upp svansen tätt mot ryggen för att vara svårare att upptäcka för rovfåglar.

Till skillnad från andra gnagare så har ekorren sitt hem ovanför jord och snötäcke. De bosätter sig oftast i granar 6-10 meter ovanför marken.

Ekorrens ungar föds redan i mars (detta gäller mellersta Sverige) om det finns bra förutsättningar. Man brukar prata om bra svampår men en ekorre pratar om bra kottår. Finns det mycket tillgång på föda och är temperaturerna rätt så kan de första små ekorrungarna titta ut i mars, är det brist på kottar så kan ungarna faktiskt tillbakabildas i honans livmoder.

”Ekorrn satt i granen skulle skala kottar…” En annan populär visa om ekorren och mycket riktigt så skalar ekorren sina kottar. Under varje kottfjäll ligger två små frön dolda som ekorren äter. Det tar 7 minuter för en ekorre att skala en kotte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *