Grodd – början på något nytt


En grodd är början på en ny planta. Sakta men säkert utvecklas groddknoppen eller fröet till nytt liv. En grodd är fullproppad med viktiga näringsämnen för att växten ska kunna växa sig stor. Det är också därför groddar är så populära att äta, just för att de innehåller väldigt mycket vitaminer och mineraler.

För att ett frö ska kunna gro så behövs det att det hamnar i en gynnsam omgivning. Ett frö behöver vatten och syre för att gro, men vattnar man för mycket så kan groningen stanna av på grund av syrebrist. Därför brukar man lägga sina frön på bomull, mull eller hushållspapper för att de ska få lagom med vatten och fortfarande kunna andas.

När ett frö gror sprängs fröskalet och lillroten tränger ut följd av stammen och hjärtbladen. Hjärtblad kallas de två första blad som kommer ut från ett frö.

Temperaturen är också viktig när det kommer till groning. Vilken temperatur som är bäst är olika från art till art. Men likväl där kan för höga eller för låga temperaturer avstanna groningen. En potatis behöver man t.ex. inte vattna men för att den ska gro på bästa sätt så behöver den rätt temperatur.

Ljus eller mörker kan också påverka groningen. De flesta fröer påverkas inte, men en del frön, börjar inte gro förrän det finns tillräckligt med ljus för plantans tillväxt.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *