Mossa


När det känns som att hela naturen sover så kan man lita på mossan. Den finns i både stad och skog och går att hitta året om. Mossor är en grupp gröna landväxter som sprider sig från sporhus till sporhus. De klotrunda sporkapslarna sitter på ett centimeterlångt skaft. Till skillnad från andra växter har mossor inga rötter och de saknar kärl som kan transportera vatten och näringsämnen. Mossan tar upp vatten genom cellerna och dess väggar. För att mossa ska kunna föröka sig är vatten ett måste.

Mossans fästorgan, rhizoider

Mossor hjälper skogen på olika sätt. Vitmossan fungerar ofta som en tvättsvamp genom att kraftigt regn och stora vattenflöden dämpas. Mossan håller kvar vatten och fukt när det är torrt och gör att luften och marken hålls fuktig. Mossorna binder också luftens kväve och gör det tillgängligt för andra växter. Omkring hälften av kvävet som skogarna i norr behöver kommer från mossan.

Mossa som växer på en trädstam

Mossan är också ett hem åt många små djur, vissa arter lever hela sitt liv i mossmattan. Man kan till exempel hitta sniglar, gråsuggor, spindlar och små larver i mossan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *