Spår


När snön ligger alldeles nyfallen kan man om man har tur hitta spår. Här kan vi se ett spår efter en ekorre som troligtvis fortfarande samlar proviant till vintern. 

Men vad innebär ett spår? Jo, så fort någon eller något rör sig så uppstår det ett spår. Det har på något sätt påverkat miljön, vare sig det är i skogen, hemma, på jobbet eller ett fält. 

Ett spår behöver alltså inte vara ett avtryck av en tass, fot eller däck. Det kan vara kollegans tomma kaffekopp på bordet, barnens klossar som ligger på golvet eller ett trasigt skoskydd som lämnar efter sig slask över golvet. 

När vi hittar olika spår så försöker vi bygga upp vad är som har hänt i miljön. Vem är det som har gått här? Vems kaffekopp står på bordet? Poliser gör samma sak för att lösa brott. 

Ibland kan ju även spår som har varit där försvinna. Som när Hans och Greta försöker lämna spår efter sig i skogen för att hitta tillbaka men deras spår blir uppätet. Ekorrens avtryck kan bli nedtrampat av andra. Ny snö kan falla och dölja det som en gång varit.

Arbeta med spår i förskolan kan göras på många sätt. Hittar man inga spår av djur i snön kan man iscensätta ett scenario i ett rum. Sedan kan barnen få ha teorier och spekulationer om vad som kan ha hänt och vem som har varit där. De yngsta barnen kan få skapa egna spår i både färg eller lera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *