Mycel, skogens egna internet?

Svampen är en fantastiskt spännande organism!

Svamp finns överallt och används både till mat och medicin. Visste ni att till exempel kantareller innehåller mycket av vitamin D som vi alla behöver under dessa mörka månader.

Den delen vi faktiskt äter är egentligen bara en liten del av hela svampen. Om vi jämför svampen med ett helt äppelträd så är delen vi äter en lika stor del som äpplet är av ett äppelträd. Den ätbara delen av svampen kallas för fruktkropp.
Den största delen av svampen hittar vi under marken där vita trådar breder ut sig likt ett enormt spindelnät. Dessa trådar växer ihop med skogens alla svampar och som ett enda stort nätverk där svamparna kommunicerar med varandra genom vad som kan liknas vid nervbanor. Trådarna kallas för mycel och de förser svamparna med näring.

Forskning har visat att också träd i skogen tar hjälp av svampens mycel för att skicka extra näring till varandra under exempelvis torka. Mycelet fungerar då likt en tunnelbana som ser till att näringen kommer dit den ska! Det har också gjorts jämförelser mellan mycel och internet då de på liknande sätt skickar ut och tar emot information.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *