Blommor i förskolan


Den här tiden på året så är naturen en fröjd för ögat. Grönskan och blommorna ger oss härliga doft och synintryck. Det finns många roliga och lärorika aktiviteter man kan göra tillsammans med sin barngrupp när det kommer till blommor. Man kan gå på blomjakt, räkna och jämföra de olika blommorna, samtala om vilka färger de har, hur stora de är osv. Här får barnen uppskatta, resonera matematiskt, samla på sig kunskap om olika växter och träna på att berätta.


Plocka blommor och ta tillbaka till förskolan för en närmare titt kan väcka många frågor. Här får barnen utforska och samtala om det man ser och upptäckter. Nyfikenheten och kunskaper kring blommor växer.


Skapa med blommor! Här målas det blommor mer hjälp av toarullar, men man kan också använda en blomma som pensel… hur blir det? Här tillåts barnen prova olika uttrycksformer och utveckla sina kunskaper inom skapande verksamhet.


Blommor har även en kulturell betydelse. I Sverige använder vi blommor när vi firar midsommar, dels för att klä midsommarstången men också för att göra en krans att ha på huvudet. Det finns en gammal tradition att man ska plocka sju sorters blommor och lägga under sin huvudkudde och då skulle man drömma om den man senare skulle gifta sig med. Blommor har också genom historien använts för att bota olika åkommor. Blommor används också i andra kulturer på olika sätt med olika syften, när vi arbetar på förskolan med blommors kulturella betydelse så får barnen utveckla både sin egen kultur men även ta del av andras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *