Färglära i förskolan


Det finns många olika sätt att utforska färger på i förskolan, ett sätt är att använda sig av naturen. Här fick barnen först måla en äggkartong, en färg i varje fack. Sedan fick de gå ut och leta efter föremål i naturen som hade samma färg som äggkartongen. En aktivitet för att lyfta färger, få barnen att utforska och samtala, leta och jämföra.


Det finns många fler aktiviteter där man kan använda både färg och natur. Ett annat exempel är när man sätter ner vita blommor (ex vitsippor, tusensköna eller tulpan) i färgat vatten, låter det stå några dagar och sedan kan man se färgskiftningar på bladen.

Hösten är en årstid som brukar bjuda på många olika färger. Här kan barnen sortera löv efter färg. Ljusast till mörkast, alla gula löv i en hög, de röda i en annan osv…

Naturtavlor, där man tar ett vitt papper med ut till skogen och låter barnen skapa sin egen konst med de hittar. Här kan man samtala om val av material och vilka färger som använts.

Blad kan också användas till målarduk. Prova att måla med olika färger på blad från naturen. Hur blir det med färgerna när man använder något annat att måla på än vitt papper?


Alla aktiviteter är hämtade från Små geniers olika läromedel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *