På spaning i skogen


Gå ut i naturen och upptäck allt som den har att erbjuda. Det finns så mycket att se, höra, smaka, dofta och känna på där ute. En upptäckt eller spaning kan leda till många tankar och reflektioner. Det kan även leda till en kreativ aktivitet.

När barnen såg insekterna (eldlus) så väcktes många reflektioner och tankar.

”Men varför sitter de ihop i rumpan?”
”Titta de kramas!”
”Det är för att de är kompisar”
”Jag ska bygga ett hus till dem”

Det är fascinerande att ta del av barnens erfarenheter och kunskaper från deras liv som de sedan använder sig av för att förstå omvärlden och i detta fall eldlusen. En reflektion från barnens sida var att de inte hade ett hus och därför ville barnen bygga ett till dem. Detta skapade på sin tur en kreativ aktivitet då de använde sig av det som fanns att tillgå i skogen, i detta fall kottar och pinnar. Barnen bygger även huset utifrån sina erfarenheter av hus, någonting fyrkantigt. Den här spaningen öppnar upp för många vidare frågor att utforska med barnen, som exempelvis ”hur ser olika insekters hus ut egentligen?”

På förskolan har barnen fjärilslarver som de matar för att de sedan ska utvecklas till fjärilar. Här hittade barnen en björk som det hängde någonting ifrån.

”Är det larver?”
”Det ser ut som larver. Bor de där?”
”Ska det bli en fjäril sedan?”

Genom att titta närmare och känna på björkens hängen förstod barnen att det inte var som larverna på förskolan. Men det var väldigt likt utseendemässigt och barnen fick veta på att det var björkens blommor med frön. Då startades en diskussion om blommors utseende och en ny nyfikenhet väcktes om blommor.

Återigen kan vi se hur barnen försöker förstå sin omvärld och naturen genom att använda sig av sina tidigare erfarenheter. Att låta barnen utforska och upptäcka ger de nya erfarenheter att kunna använda sig av. En spaning ute i naturen kan bidra till det.

För att hitta förslag på frågor och olika aktiviteter att göra både på förskolan och ute i naturen för att bidra till att bredda barnens erfarenheter så läs gärna mer om våra lärarhandledningar. De är fullproppade av aktiviteter med kopplingar till läroplanen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *